De sleutel naar succes volgens Tony Robbins

Tony RobbinsSucces, in zaken, sport en liefde is een belangrijk gegeven. Hier bij Balanced Mind zijn veel van onze activiteiten er op gericht om mensen meer in contact te brengen met hun potentieel zodat ze meer succes kunnen behalen in hun persoonlijke leven alsook binnen professionele contexten. Time-management, NLP, Mindmapping en Snellezen zijn allemaal voorbeelden van hoe wij meer verborgen potentieel kunnen benutten en meer succes te genereren.

Tony Robbins en zijn onderzoek naar succes

Nadat ik weer eens naar een van de opgenomen seminars van Tony Robins geluisterd had, was ik bijzonder gemotiveerd om hier iets over te delen. Tony heeft vele jaren onderzoek gedaan naar ‘The Foundational Key’ voor succes. Op een gegeven moment herlas hij zijn boeken, een voor een. De eerste vertelde dat het belangrijk is om doelen te stellen,  je bent immers anders net als een schip op zee, wat gewoon wacht tot dat hij op de klippen stuk slaat. Het volgende boek vertelde dat het uitsluitend met time-management te maken heeft. Weer een derde zei dat doelen stellen en time-management beiden wel belangrijk zijn maar dat het in feite neer komt op discipline. Weer een ander boek maakte de claim dat het draait om het geloven, geloven in je zaak en geloven in jezelf. Tony is het met al deze meningen eens, maar is verder gegaan, waar komt het in de essentie op  neer?

Zijn conclusie is, wie de meeste kennis heeft die zal de meeste successen genereren. Kennis van zaken, kennis wat je zou moeten doen om daar te komen waar je wilt komen. NEE zegt hij, natuurlijk is het geen kennis! Immers hoeveel mensen ken jij niet die een universitaire graad of zelfs meerdere hebben en die bijvoorbeeld precies weten hoe ze moeten afvallen, hoe ze hun zaken moeten runnen en of projecten succesvol af kunnen ronden en het dan vervolgens niet doen?

Belangrijke elementen van succes

Natuurlijk zijn doelen belangrijk, doet time-management er toe, is discipline belangrijk en is het nodig om in jezelf te geloven. Ook kan kennis van zaken erg belangrijk zijn, zo lang het er maar tot acties leidt. Om van stuff naar acties te komen is bijvoorbeeld een principe wat we bijvoorbeeld bij onze specifieke invulling aan Time-management en Extended Mind, als centrale punt zien. Uiteindelijk, zo zegt Tony Robbins, is the foundational key to succes, personal power.

Personal Power

Tony definieert ‘Personal Power’ als the abbility to take action. Vaak handelen succesvolle mensen wanneer de rest nog aan het studeren, denken en praten zijn. Deze succesvolle mensen doen dat wat nodig is om de dingen voor elkaar te krijgen en daarbij succes te genereren. Er zullen beslist slimmere mensen zijn die het beter zouden kunnen doen, maar die zijn vaak er vaak (nog) niet klaar voor. Slimmer zijn maakt dus volgens Tony niet het verschil, personal power does!

Er zijn, volgens Tony Robbins, drie stappen om tot persoonlijke kracht te komen:

 1. Zorg dat je tomeloze energie tot je beschikking hebt
 2. Zorg dat je een specifiek vermogen ontwikkeld
  • a. om exact te weten wat je wil bereiken en of ervaren
  • b. en hoe je anderen hier bij kan helpen, zodat ook zij dit helder krijgen en weten te realiseren!
 3. Tony zegt dat wanneer je meer geld wil dat hij je wel een dollar wil geven.. immers na een dollar heb je al ‘meer’ geld. Vaak hebben we al wel verandering in onze persoonlijke situaties, maar is dan is het verschil zo klein dat we het niet merken.

 4. Vind de strategieën bij anderen die al wel succesvol in een gebied van het leven zijn. NLP is hierbij het belangrijkste instrument welke Tony in beheerst. De kern van dit NLP proces welke ‘moddeling’ genoemd word is:
 • a. Het geloof systeem van deze succesvolle persoon over te nemen
 • b. De mentale strategie/syntax van deze succesvolle persoon te kopiëren. Dit is simpel gezegd zoveel als de volgorde waarin je iets doet.
 • c. Kopieer de lichaamshouding, gezichtsuitdrukking & het volume en de tonaliteit van iemands stem

Kolonel Sanders een man die nooit op hield!

Tony komt in zijn seminar met een voorbeeld. Dit voorbeeld is niemand minder dan de bekende Kolonel Sanders de oprichter van KFC. Misschien staat je de filosofie of het eten van de KFC’s je niet aan. Dat kan, maar het verhaal van Sanders is beslist opmerkzaam te noemen wanneer we het hier hebben over succes en persoonlijke kracht.

Kolonel Sanders was niet 20 jaar en was ook niet afgestudeerd op één van de beste universiteiten. Sterker nog, hij was 65 en kreeg zijn eerste ‘social security check’, hier stond op dat hij precies 99 dollar had opgebouwd. Hij besloot toen dat het zo niet verder kon. Hij ging na denken hoe hij geld kon verdienen. Hij realiseerde dat hij een kipgerecht had dat bijzonder was. Hij dacht er over na en kwam met het idee om niet het gerecht te verkopen, maar restaurants de mogelijkheid aan te bieden om gebruik te maken van het gerecht, gratis. Het enige wat hij er voor terug wou, was een percentage van elk kipgerecht dat dit restaurant verkocht.

Het is opmerkelijk hoe vaak deze beste man afgewezen werd. Geloof het of niet, maar Kolonel Sanders heeft maar liefst 2 jaar volgehouden met zijn idee alvorens zijn eerste deal met een restaurant te maken. Kolonel Sanders was maar liefst 1009 keer afgewezen voordat een restaurant op zijn voorstel in ging. Hoe deed Kolonel Sanders dit? Door gebruik te maken van zijn Personal Power!